Gå till innehåll

Säkerhet och risker

Alla investeringar innebär olika nivåer av risk, och investerares risktolerans varierar. Läs mer om de risker som är kopplade till investeringar och SaveLend samt hur du kan hantera dem.

Nå dina sparmål

De flesta som investerar gör det med ett tydligt mål. Oavsett om det handlar om att köpa en båt, spara till en lägenhet eller skapa en mer bekväm vardag, är det inspirerande att se hur investeringar kan ta dig närmare ditt mål. För att hjälpa dig att nå dit du vill har vi sammanställt fyra värdefulla tips som guidar dig på vägen.

Sprid dina risker

En av nycklarna till ett framgångsrikt sparande är att sprida sina risker genom diversifiering. När du investerar i olika tillgångsslag – som aktier, fonder, fastigheter och räntebärande tillgångar – minskar du risken för att en enskild tillgång ska påverka hela din portfölj negativt. Diversifiering gör det möjligt att skapa en balans mellan högre avkastningspotential och stabilitet, vilket är avgörande för att nå dina sparmål.

Tänk långsiktigt

Tänk på ditt sparande som ett maraton, inte en sprint. Att tänka långsiktigt och låta ditt kapital växa över tid kan göra stor skillnad. Marknader går upp och ner, men med en långsiktig strategi och regelbundet månadssparande kan du jämna ut svängningarna och dra nytta av alla konjunkturlägen. Ha tålamod och undvik att fatta beslut baserade på kortsiktiga marknadsrörelser – det är nyckeln till att nå dina långsiktiga sparmål.

Återinvestera din avkastning

För att maximera avkastningen på dina investeringar är återinvestering en smart strategi. Istället för att plocka ut vinster direkt, låt dem arbeta för dig genom att återinvestera dem. Denna strategi utnyttjar kraften i ränta-på-ränta, vilket innebär att din avkastning börjar generera egen avkastning. På lång sikt kan detta ha en stor positiv inverkan på ditt kapital och öka dina chanser att nå dina sparmål snabbare.

Sätt upp realistiska mål

Att ha tydliga, realistiska mål är avgörande för ett framgångsrikt sparande. Börja med att identifiera vad du vill uppnå – kanske en ny bostad, tryggare pension eller ekonomisk frihet – och skapa en plan för hur du ska ta dig dit. Följ upp dina investeringar regelbundet och justera strategin vid behov. Genom att ha en konkret plan håller du fokus och motivation, vilket gör det enklare att ta välgrundade beslut och nå dina mål.

Riskspridning är vår specialitet

Ingen investering är helt riskfri. Därför är det avgörande att förstå riskerna och hur de kan hanteras. Hos oss på SaveLend är riskspridning kärnan i vårt erbjudande – för att du ska få stabilitet i ditt sparande.

Riskspridning innebär att inte lägga alla ägg i samma korg. Vi tar detta ett steg längre genom att erbjuda både flera olika kredittyper och smarta, automatiserade diversifieringslösningar. När du investerar hos oss fördelas ditt kapital över hundratals lån och krediter, vilket gör att varje enskild risk begränsas. I kombination med vårt breda utbud av kredittyper får du både ökad riskspridning och större valmöjligheter – enkelt och effektivt.

Har du några frågor?

Här följer några av de vanligaste frågorna och funderingarna om sparplattformen. Skulle du ha fler frågor är du välkommen att kontakta oss via chatt, email eller telefon.

  • Hur många olika investeringar behövs för att jag ska sprida min risk?

    Sparstrategierna sprider ut kapitalet i många olika krediter. För att din strategi ska fungera optimalt och för att du ska få en bra diversifiering bör du sätta in minst 2 000 kronor. På så sätt sprider du risken över ett stort antal olika krediter.

  • Vilken risk har mina investeringar hos er?

    Oavsett vilka förutsättningar du har som investerare eller vad vi på SaveLend gör för att sprida risker, är det viktigt att förstå att alla investeringar medför risker. Hur stora dessa är varierar, precis som olika investerare är beredda att ta olika stora risker.

    Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida Säkerhet och risker.

  • Riskbetyg – SaveLends riskklassificeringsmodeller

    SaveLend-plattformen erbjuder en riskklassificeringsmodell för att ge investerare en bedömning av enskilda fastighetskrediter (framöver kallade “projekt”) och projektets riskprofil i jämförelse med andra projekt på plattformen. Genom att använda SaveLends riskklassificeringsmodell kan investerare lättare få en förståelse för projektens potentiella risker och möjligheter.

    Modellen analyserar och bedömer varje projekt utifrån olika faktorer och kriterier. Genom att noggrant granska projektets egenskaper, som exempelvis kassaflöde, underliggande säkerhet, entreprenören och kapitalstruktur, kan SaveLend (genom SBL Finans AB, som är en leverantör av gräsrotsfinansieringstjänster inom SaveLend) beräkna ett riskbetyg för projektet och sätta ett riskbetyg från A till F, där F ger direkt avslag.

    Riskklassificeringsmodellen baseras på fem kriterier som individuellt betygsätts på en skala från 1 till 100. Dessa betyg summeras sedan för att få ett aggregerat scoringvärde för projektet, vilket översätts till ett riskbetyg mellan A och E enligt tabellen.

    A: Högsta riskbetyget. Indikerar en låg risk för att låntagaren inte kommer att kunna uppfylla sina finansiella åtaganden.

    B: Hög kreditvärdighet men med en något högre risknivå än A. Betraktas fortfarande som låg risk.

    C: Bra kreditvärdighet, men med en ökad risk jämfört med riskbetyg B. Det anses fortfarande vara en god kreditvärdighet, men inte högsta nivå.

    D: Acceptabel kreditvärdighet, men med en successivt ökad risk jämfört med ovanstående riskbetyg. Låntagaren kan exempelvis vara mer känslig för ekonomiska svängningar och för en osäker marknad.

    E: En högre kreditrisk jämfört med ovanstående riskbetyg då låntagaren bedöms vara mer sårbar för förändringar i ekonomiska förhållanden eller branschspecifika utmaningar.

    Lägsta ränta - den lägsta räntan du vanligtvis ser för varje riskbetyg. Det kan dock finnas undantag beroende på lokala marknadsförutsättningar, och ibland kan du hitta lån med både högre och lägre räntor.

    * "Lägsta räntan” utgår ifrån referensräntan STIBOR 90 dagar med ett riskklasspåslag utifrån varje enskilt riskbetyg. SaveLend förbehåller sig rätten att ändra lägsta räntan utifrån bolagets syn på marknaden och omvärlden utan att detta informeras om i förväg.

    Riskklassificeringen är ett användbart verktyg för att få en uppfattning om och jämföra olika projekt på plattformen. Genom att underliggande information alltid värderas på samma sätt ger det investerare möjligheten att fatta informerade investeringsbeslut och diversifiera sin portfölj baserat på olika riskprofiler. På så vis kan investeraren forma en investeringsstrategi som passar dennes risktolerans och mål. SaveLend strävar efter att erbjuda en transparent och pålitlig riskklassificering, vilket främjar en sund och ansvarsfull investeringsmiljö där investerare kan fatta välinformerade beslut och förstå riskerna som är förknippade med varje projekt på plattformen.

    Riskklassificeringsmodellen ger en samlad bedömning av risknivån och fungerar som stöd vid beslutsfattande, men den utgör ingen absolut sanning. Även om ett projekt har en gynnsam riskklassificering kan det uppstå kreditförluster, precis som ett projekt med en mindre gynnsam klassificering inte nödvändigtvis kommer att leda till förluster. Därför är det avgörande att investerare inte förlitar sig enbart på riskklassificeringen, utan även genomför egna noggranna utvärderingar av projektets fundamentala faktorer samt affärsmodell, projektägarens kompetens, marknadstrender och andra relevanta variabler som kan påverka projektets framgång.

  • Jag fick en riskvarning i kunskapstestet för gräsrotsfinansiering. Får jag inte investera i dessa krediter nu?

    Du kan fortfarande välja att gå vidare och skapa strategi. SaveLend har skyldighet att informera och hjälpa dig att göra en bedömning av lämpligheten för denna typ av investering, men beslutet om att investera är ditt.

  • Hur hanteras risken för att SaveLend går i konkurs?

    SaveLend vidtar olika säkerhetsåtgärder, bland annat:

    • Du som investerare äger fordringsrätten i den investerade krediten, inte SaveLend. Det innebär att du har möjlighet att få tillbaka dina investeringar från direkt kreditförmedlaren.

    • SaveLend har ett riskramverk där bolagets risker kontinuerligt hanteras och bevakas. Det innebär att riskerna skulle flaggas i god tid innan för det fall omständigheter som kan leda till en konkurs skulle kunna uppstå och att åtgärder för att förhindra detta omgående kan vidtas.

    • SaveLend har tillstånd via Finansinspektionen och med det följer att det är Finansinspektionen som utövar tillsynen att SaveLend följer tillämpliga regelverk och förordningar. Detta sker bland annat genom kontinuerliga rapporteringar.

    • SaveLend har en oberoende intern revisor som säkerställer att bolaget har implementerat rutiner och processer för att säkerställa att vi följer tillämpliga regelverk.

    • SaveLend har en oberoende Riskfunktion som granskar och följer upp bolagets riskramverk.

    • SaveLend har en auktoriserad revisor som granskar de finansiella rapporterna och uppföljningarna, för att i god tid kunna vidta åtgärder vid behov.