Ränta på ränta

Att börja spara är det bästa sättet att skapa en långsiktig och hållbar ekonomisk framtid. När man pratar om sparande så är det ofta just längden på investeringar som är väsentlig. Det är klokt att börja spara tidigt, även fast det är ett litet belopp man avsätter. När man sparar långsiktigt, alltså utan att ta ut pengarna och spendera dem, kan de arbeta för dig genom det som kallas för ränta på ränta. Ju tidigare man börjar spara, desto mer kan man dra nytta av fördelarna med att få ränta på ränta.

Börja spara idag

Hur fungerar ränta på ränta?

Ska vi förklara det kort innebär ränta på ränta att den ränta du får bidrar till att tjänar in mer ränta framöver. Det här fenomenet är också någonting som man brukar kalla för snöbollseffekten. Om du föreställer dig att du har en liten snöboll och rullar den ner för en lång backe så kommer den bli större och större ju längre ner den åker. På samma sätt fungerar det med ränta på ränta. Ju längre du sparar och ju mer ränta du tjänar in, desto mer får du också se hela det samlade kapitalet växa, det vill säga både dina insättningar och den ränta du tjänat in på dem.

När du investerar i olika typer av P2P-lån får du avkastning i form av utbetald ränta. Det är det som gör det hela till en lönsam affär för dig. Räntan vid dylika investeringar är på sätt och vis en typ av betalning du får för att låna ut pengar. Du får alltså tillbaka ett större belopp än det du inledningsvis har lånat ut. När du sedan har fått tillbaka lånet och räntan du tjänat in kan du välja att investera de pengarna igen. Då har du ett större belopp att investera, och du tjänar inte bara ränta på de pengar som från början var dina egna utan också på den ränta du redan har fått. Det räntebelopp du har tjänat in kan du alltså få att växa ännu mer, och det är just det som kallas för ränta på ränta. 

savelend_investera_i_krediter

Räkna ut ränta på ränta

Förstå den långsiktiga potentialen i dina investeringar med vår användarvänliga ränta på ränta kalkylator. Ange ditt startkapital, den årliga räntan, sparandets löptid och eventuella månatliga insättningar för att se hur din förmögenhet kan växa över tid. Testa olika scenarier och planera din ekonomiska framtid genom att utnyttja ränta på ränta-effekten. Prova kalkylatorn nu och se hur dina pengar kan jobba för dig!

kr
kr
Jag vill spara i år

Varav ränta:

Så gör du för att tjäna ränta på ränta

För att det ska bli så lönsamt som det bara kan vara när man strävar efter att uppnå ränta på ränta-effekten finns det ett par saker man ska tänka på.

 • Sparhorisont

Ju längre tid du planerar att spara pengar, desto bättre. När du avsätter pengar en längre period kommer de jobba i fred och i slutändan kommer du få ut mera än om du hade sparat en kortare tid. Det bästa är om du tänker att du ska spara i flera års tid. Det är då den allra bästa effekten av ränta på ränta kommer in i bilden.

 • Avkastning

Eftersom räntan betalas i en procent när du lånar ut pengar är det den som styr hur mycket du kan utöka ditt kapital. 

 • Startbeloppet

När du börjar spara kommer du avsätta ett visst belopp på sparandet. Ju större belopp du sparar, desto högre ränta kommer du att få. Men i slutändan är det här med ränta på ränta något som tar tid, så även om du bara kan avsätta små belopp varje månad kommer det ändå vara positivt i det långa loppet.

joshua-coleman-ya-SNqL9Q-g-unsplash
savelend_investera_i_krediter

Dra nytta av ränta på ränta i praktiken

För att kunna dra nytta av ränta på ränta-effekten behöver du förstås först och främst förstå vad den innebär och hur positivt det är att dra nytta av den. Det andra du behöver göra är att omsätta den i praktiken, och det kräver att du gör aktiva val.

Hos SaveLend sparar du i krediter. De pengar du investerar kommer finansiera krediter till både företag och privatpersoner, och du får din avkastning i form av ränta. Som alltid när det gäller sparande och investeringar är det bra att sprida sina risker, och därför kan just sparande i krediter vara ett bra komplement till andra sparformer, såsom fonder och aktier eller traditionella sparkonton. För att dra nytta av ränta på ränta-effekten ska du återinvestera avkastningen du får. På vår egenutvecklade sparplattform får du själv välja om du vill att en återinvestering ska göras automatiskt eller om du vill stänga av SmartInvest, vår investeringsmotor, för att pengarna inte ska återinvesteras. För att verkligen optimera chanserna att få ditt kapital att växa genom ränta på ränta väljer du att ha SmartInvest igång för att investera avkastningen igen. Det är tack vare det du både kan få avkastning på din ursprungliga investering och på den avkastning du har tjänat in.

Läs mer om att spara med SaveLend

Investeringsformer för att kunna få ränta på ränta

SaveLend har flera kredittyper som du kan välja mellan för dina investeringar. Både företag och privatpersoner kan investera i våra krediter och det går att hitta alternativ som är passande beroende på hur lång löptid man vill ha och hur stort belopp man vill investera.

Bland de kredittyperna vi har finns bland annat:

 • Inkassoportföljer
 • Fakturaköp
 • Företagslån
 • Konsumentkrediter

Avkastningen du får betalas ut till ditt SaveLend-konto, och det är även dit du får amorteringarna betalda. Vad gäller just återbetalning av själva lånet finns det flera modeller. En del krediter amorteras varje månad, en del amorteras som en klumpsumma i slutet av löptiden och en del kommer med löpande ränteutbetalningar.savelend_money_shouldnt_sleep

Börja spara med SaveLend i 4 enkla steg:

 1. 1
  Skapa ett konto hos SaveLend
 2. 2
  Överför valfritt belopp
 3. 3
  Använd våra standardinställningar eller skräddarsy din investeringsstrategi
 4. 4
  Dina pengar sparas automatiskt

Fördelar med att spara i krediter

Att spara i krediter kommer med många fördelar och det är det som gör dem så lämpliga för att öka förutsättningarna för att få ut så mycket av sitt sparande. Bland annat är kreditinvesteringar ofta mer stabila i sin avkastning jämfört med aktier. Det är också ett bra komplement till andra sparformer och ger dig en chans att bredda din portfölj och sprida riskerna. Vad gäller riskspridning så placeras det kapital du investerar dessutom i många olika krediter när du sparar hos oss på SaveLend, och det bådar för en ännu bättre riskspridning.

Det finns många olika anledningar till att man vill börja investera. Det kan handla om allt från att man vill spara till barnen till att man försöker spara ihop till ett bostadsköp eller att man vill öka sin framtida pension. Oberoende av anledningen till att du vill investera i krediter så har SaveLend flera olika typer av  investeringsmöjligheter. Eftersom du kan välja krediter med olika lång löptid har du en chans att ta kontroll över ditt sparande och kan anpassa det efter målet med investeringarna. Ju längre tid du är villig att investera kapitalet, desto större kommer även din ränta på ränta bli.

savelend_investera_i_krediter