Spara till kontantinsats med SaveLend

Vill du köpa lägenhet, hus eller annan bostad? Spara till kontantinsatsen genom att spara i krediter hos SaveLend. 
 • Välj sparstrategi som passar dig bäst

 • Diversifiera ditt sparande genom att spara i krediter

 • Välj månadssparande eller engångsinsättning

Hur mycket måste man ha i kontantinsats?

Om du ska köpa en bostad kan du ta ett bolån på max 85 % av värdet på bostaden. Det betyder alltså att du behöver ha 15 % i kontantinsats, det vill säga i egna pengar, för att kunna köpa en bostad. Det gäller oavsett om du vill ha en kontantinsats till lägenhet, hus, fritidshus eller annan bostad.

 

Med hjälp av vår sparkalkylator kan du se hur ditt sparande kan växa när dina pengar sätts i arbete på vår sparplattform. Justera parametrarna startbelopp, månadsspar och sparhorisont för att se hur ditt kapital kan förändras över tid.

 

Kalkylatorn är inställd på en förväntad avkastning på 7 % på investerat kapital på plattformen per år.

kr
kr
Jag vill investera i år

Varav ränta:

SaveLend - Hur lång tid tar det att spara till en kontantinsats?

Hur lång tid tar det att spara till en kontantinsats?

Det flesta drömmer nog om att kunna spara till en kontantinsats snabbt. Exakt hur lång tid det tar är svårt att svara på rakt av, eftersom det beror på flera aspekter. Hur lång tid det tar att spara till en lägenhet eller annan bostad beror främst på tre saker:

 • Hur mycket bostaden du vill köpa kostar
 • Hur mycket och länge du sparar
 • Vilken ränta du får på ditt sparande

Innan vi förklarar punkterna närmare, kan vi dela ett exempel. Om du vill spara ihop 150 000 kr och har ett månadsspar hos SaveLend om 1 000 kr, med en initial insats på 5 000 kr, kommer det ta ca 8 år att spara ihop 150 000 kr.

I exemplet ovan är kontantinsatsen alltså 150 000 kr. Den relaterar till den första punkten i listan, som baseras på att du behöver ha minst 15 % i kontantinsats. Det innebär att om du vill köpa en bostad för en miljon, jämfört med en bostad för tio miljoner, kommer summan på kontantinsatsen du behöver spara till vara betydligt högre (150 000 kr jämfört med 1 500 000 kr). Därför är kostnaden på bostaden avgörande för hur lång tid det tar att spara till en kontantinsats.

Även den andra punkten kan kännas rätt självklar – ju mer du har möjlighet att spara varje månad och ju tidigare du börjar att spara, desto fortare kommer du upp i den summa du sparar till. 

Den sista och tredje punkten gäller avkastningen du får på ditt sparande. För att du ska ha bättre möjligheter att nå ditt sparmål bör du spara där du får en positiv avkastning för dina pengar. SaveLends målavkastning ligger på 7–9 % på investerat kapital efter kreditförluster och avgifter, ett mål som vi nått eller överskridit sedan vi lanserade i 2014.

Tips för att spara till kontantinsats

Här kommer några allmäna tips om saker och ting du bör tänka på för att få ett bra sparande och uppnå dina mål!

 • Få ränta på ditt sparande

  Ränta på ränta är ett av de viktigaste aspekterna för att du snabbare ska kunna spara ihop till en kontantinsats. Ett vanligt sparkonto har i regel ingen, eller väldigt låg ränta – räntan är nästan alltid under 1 % och oftast lägre än inflationen.

  När du återinvesterar räntan du får på ditt sparande får du den så kallade ränta-på-ränta-effekten. Det betyder att du får avkastning både på beloppet du har sparat, plus den redan intjänade räntan. Hos SaveLend återinvesteras alltid ditt kapital (förutsatt att du inte avaktiverat din strategi), så att dina pengar alltid jobbar för att du ska nå ditt mål.

 • Automatisera ditt sparande

  Genom att automatisera ditt månadssparande säkerställer du att det faktiskt blir av.

  Det kan låta komplicerat, men det är precis tvärtom. Med SaveLend kan du månadsspara i krediter helt automatiskt – det kräver alltså ingen involvering om du inte vill. Välj själv vilket belopp du vill föra över varje månad och vilken dag beloppet ska dras från ditt konto.

  Genom att månadsspara i krediter finns det ingen risk att du glömmer föra över pengar, eller använder pengarna du skulle spara till något annat. Helt enkelt säkerställer du att du kommer ett steg närmare kontantinsatsen.

 • Sprid dina risker

  När du sparar för att kunna köpa bostad är det viktigt att du inte lägger alla ägg i samma korg; det vill säga inte alla sparpengar på ett ställe.

  Ett sparkonto är tryggt, men du får i princip ingen ränta. Börsen kan ge bra avkastning, men är också förenat med högre risk och kräver att du håller dig informerad. Att spara i krediter ger ofta en stabil avkastning, utan att det kräver någon involvering.

  Det bästa är helt enkelt att spara till kontantinsatsen på flera olika sätt, så att du sprider dina risker och ökar dina chanser till att uppnå ditt mål.

 • Det viktigaste av allt? Att börja!

  Den finns en tumregel som säger att "den bästa dagen att börja spara var igår, den näst bästa är idag!" och det stämmer!

  Ju tidigare du börjar spara, desto mer tid får dina pengar på sig att jobba åt dig och generera avkastning. Så vänta inte, utan börja nu direkt!

Kom igång i 4 steg:

 1. 1
  Skapa ett konto hos SaveLend
 2. 2
  Välj en eller flera av SaveLends spar- och investeringsprodukter
 3. 3
  Överför valfritt belopp
 4. 4
  Dina pengar sparas automatiskt i krediter och genererar avkastning