Gå till innehåll

Fem deklarationstips du inte vill missa

1. Dubbelkolla dina förtryckta uppgifter

Det är lätt att bara klicka "skicka in", men ta dig tid att kontrollera att allt stämmer. Har du till exempel sålt en bostad, haft aktieaffärer eller jobbat utomlands? Då behöver du ofta fylla i mer själv. Även om saker fyllts i på förhand är det du själv som är ansvarig för att det som skickas in är korrekt. 

2. Använd rätt bilagor

Om du haft inkomster från t.ex. uthyrning av bostad, värdepapper eller eget företag behöver du fylla i särskilda bilagor. Det är viktigt att använda rätt bilaga för att deklarationen ska bli korrekt. Var inte rädd att ta hjälp från någon som kan; vid fastighetsaffärer ingår ofta deklarationshjälp från mäklaren till exempel, och om du har eget företag lönar det sig ofta att låta en redovisningskonsult titta på deklarationen även om du sköter din bokföring själv. 

3. Spara din dokumentation

Spara kvitton, avräkningsnotor och andra underlag. Skatteverket kan begära in underlag på dina avdrag upp till sex år senare om de vill granska din deklaration i efterhand.

4. Glöm inte avdragen

Har du haft kostnader för resor till jobbet, jobbat hemifrån eller haft dubbel bosättning? Många glömmer att göra avdrag de faktiskt har rätt till, och det är inte helt enkelt att ha koll på alla avdrag som är möjliga att göra. På Skatteverkets hemsida finns en gedigen lista över möjliga avdrag. 

5. Se över avdrag för eventuella kreditförluster

Om du är bosatt i Sverige lämnar vi på SaveLend in uppgifter om din ränteinkomst till Skatteverket. Glöm inte bort att kreditförluster är avgiftsgilla i Sverige, dessa rapporteras inte automatiskt utan behöver anges i deklarationen. Detsamma gäller för kapitalförluster, som du också måste rapportera in själv.  För dig som deklarerar i Sverige finns en guide på vår FAQ över hur du deklarerar kreditförluster som privatperson. 

Lycka till med deklarationen – och glöm inte att sista dagen att lämna in är fredag 2 maj!