Vanliga frågor och Kundtjänst

Vi hjälper dig gärna om du har frågor eller funderingar. Kontakta oss via chatt, telefon eller e-post!

Du kan också läsa vår FAQ om du föredrar det.

Kontakta oss

Vi har öppet på vardagar 09:00 — 12:00 och 13:00 — 16:00, men du kan så klart maila oss dygnet runt så svarar vi under våra kontorstider.

Synpunkter

Om du upplever att vår kundtjänst inte kan hjälpa dig är du välkommen att vända dig med synpunkter direkt till vår klagomålsansvarige.

Vanliga frågor om SaveLend

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

Vanliga frågor och svar om avkastning och investeringar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om avkastning och investeringar på vår plattform. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 • Vi rekommenderar att man i genomsnitt sprider ut sitt kapital i minst 100-200 olika krediter. Eftersom SmartInvest, vår automatiserade investeringsmotor, har 10 kronor som minsta insättning per investering är vår rekommendation således att man inledningsvis sätter in minst 2 000 kr.
 • Hos SaveLend sker alla investeringar med hjälp av vår automatiserade investeringsmotor SmartInvest. Kontrollera att SmartInvest är aktiverat på din depå genom att logga in och navigera till "Investera" för din valda depå.
 • Investeringar sker i kombination med att våra kreditgivare ger ut lån. Detta innebär att du inte får investeringar direkt och det kan ta ett par dagar innan allt ditt kapital är investerat i krediter.

  Det är också viktigt att säkerställa att du har SmartInvest aktiverat samt att dess inställningar inte är för snäva.

 • Hos SaveLend sker alla investeringar med hjälp av vår automatiserade investeringsmotor SmartInvest. Kontrollera att SmartInvest är aktiverat på din depå.

  Det kan också vara så att du har en högre investeringsgrad jämfört med genomsnittet, varför andra investerare med lägre investeringsgrad kommer prioriteras tills att investeringsgraden jämnat ut sig.
 • SaveLend har som målsättning att alla investerare ska ha ungefär lika stor andel av sitt kapital investerat i krediter vid varje tillfälle. Vår ambition är att majoriteten av varje investerares kapital ska vara utlånat, men här följer några vanliga orsaker till att man kan få en lägre investeringsgrad:

  * Du precis satt in nytt kapital, som därför inte hunnits sättas i arbete ännu
  * Dina SmartInvest-inställningar är för snäva; kontrollera att inte för många långivare/kreditgivare är deaktiverade eller att "andelen av mitt kapital per investering" är inställd för lågt


  Om du fortfarande upplever att du har för låg investeringsgrad är du välkommen att kontakta vår support så hjälper vi dig kolla närmare på det.

 • För kapital som ej är investerat och som ligger på SaveLends klientmedelskonto gäller insättningsgaranti. För kapital som är utlånat och investerat i krediter är insättningsgaranti ej applicerbart.
 • Du kan enkelt och smidigt välja hur du vill att ditt kapital ska investeras genom att konfigurera dina SmartInvest-inställningar. Välj då att endast aktivera den kredittyp eller kreditgivare som möter din investeringsstrategi.

  Tänk dock på att detta kan påverka din totala investeringsgrad och därmed din totalavkastning.

 • På SaveLends plattform finns det många olika kredittyper och långivare/originatorer. Detta innebär att det finns många olika sätt som lånen återbetalas på, exempelvis i form av en klumpsumma vid förfallodatum eller löpande månadsvis.

  I vissa fall kan också en låntagare för en kredit ha betalningssvårigheter, vilket leder till att denne inte kunnat betala en planerad återbetalning. Även i dessa fall ser processen olika ut beroende av kredittyp och kreditgivare, men sammanfattningsvis kan låntagaren få en/flera betalningstillfällen på sig att komma tillbaka till betalplanen, eller så kan lånet exempelvis säljas vidare till inkassoföretag med mera.

 • För dig som är privatinvesterare dras din skatt automatiskt i samband med att du får ränta för en investering. Skatten rapporteras och överförs till Skatteverket i enlighet med gällande regler och syns på din deklaration precis som vanligt. Avkastningen beskattas som inkomst av kaptal med 30 %
 • På SaveLends plattform får du avkastning i form av ränta på de krediter du investerar i. Vi använder oss av SmartInvest för att säkerställa en bra spridning av investeringsmöjligheter mellan våra investerare, men ibland finns det utstickare som exempelvis får högre eller lägre avkastning än plattformens genomsnitt. Tänk också på att SaveLends målränta är efter kreditförluster och avgifter, men innan skatt.

  Det är även viktigt att jämföra rätt saker; vanligtvis kommunicerar vi siffran "avkastning på investerat kapital" som exempelvis inte tar i åtanke oinvesterat kapital eftersom investeringsgraden är beroende av varje investerares individuella SmartInvest-inställningar.

 • På SaveLends plattform får du avkastning i form av ränta på de krediter du investerar i. Vi använder oss av SmartInvest för att säkerställa en bra spridning av investeringsmöjligheter mellan våra investerare, men ibland finns det utstickare som exempelvis får högre eller lägre avkastning än plattformens genomsnitt.
 • Investeringar hos SaveLend kan inte investeras via ett ISK-konto. Intjänad ränta beskattas som inkomst av kapital med 30 %.
 • När en investering inte betalas kan det bero på ett antal olika scenarion. I vissa fall finns en buyback-klausul och investeringen återköps, i andra fall övergår investeringen till kravhantering.

  Processen för hur kravhanteringen går till kan tyvärr vara långdragen och genomgå många instanser; det är därför väldigt svårt att besvara hur lång tid det kommer att ta.

 • Bra sätt att höja din investeringsgrad på är att:
  • Säkerställa att alla kreditgivare är aktiverade i SmartInvest
  • Öka "Andelen av mitt kapital per investering" för varje kreditgivare i SmartInvest
  • Aktivera "Andrahandsmarknaden" för varje kreditgivare i SmartInvest
 • Olika kredittyper har olika löptider. Under SmartInvest kommer du kunna se vilka löptider som de olika kredittyperna tillhandahåller.
 • Denna slidern kontrollerar hur mycket av ditt totala kapital som du maximalt vill att SmartInvest placerar i en enskild investering.

  Om du har 5 000 kr på din SaveLend-depå och du väljer 1 % kommer du då som maximalt investera 50 kr i en enskild investering för den valda kreditgivaren. Notera att det alltså inte är en garanti för att så alltid kommer vara fallet, utan endast en maxgräns.

 • Ja, skicka in din KYC för företag här: https://kyc.savelend.se/

 • Om du inte vill invänta investeringens löptid för att få tillbaka kapitalet som är uppbundet i krediten kan du sälja denne på Andrahandsmarknaden.

  Du hittar andrahandsmarknaden under "Mitt innehav". Kom ihåg att försäljning på andrahandsmarknaden medför en avgift.

 • Processen för hur kravhateringen går till kan tyvärr vara långdragen och genomgå många instanser; det är därför väldigt svårt att besvara hur lång tid det kommer att ta.
 • På SaveLends plattform finns det många olika kredittyper och kreditgivare. Detta innebär också att det finns många olika sätt som krediterna återbetalas på, men vanligt förekommande är att återbetalningen på en kredit antingen sker i form av en klumpsumma vid förfallodatum eller löpande månadsvis.
 • Huruvida du exponeras mot samma låntagare i flera olika krediter varierar beroende av kredittyp och/eller originator. Exempelvis för konsumentkrediter via originatorn SBL Finans är standard att du endast är delägare i en investering per låntagare, men för fakturaköp från samma originator kan samma företag använda tjänsten flera gånger. På det stora hela beror det på den underliggande säkerheten för krediten ifråga och varierar således från fall till fall.

Vanliga frågor och svar om avgifter

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om avgifter som finns på vår plattform. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 

 • Ja! Vi erbjuder ett bonussystem till våra investerare. I dagsläget kan du få reducerad serviceavgift och avgift på andrahandsmarknaden baserat på hur mycket du har investerat eller om du är aktieägare - men vi kommer justera bonussystemet samt lansera fler sätt att få dessa bonusar på framöver.  

  Notera att alla investeringar och aktieköp rapporteras till oss varje månad, vilket innebär att din bonusnivå uppdateras automatiskt. 

  Bronsinvesterare
  Serviceavgift:
  9 % istället för 10  % 
  Avgift på andrahandsmarknaden:
  5 %
  För att bli bronsinvesterare krävs det att du har 50 000 kr på din depå samt att SmartInvest är aktiverat, eller äger 700 eller fler SaveLend-aktier. 

  Silverinvesterare
  Serviceavgift:
  7,5 % istället för 10  %
  Avgift på andrahandsmarknaden: 5 %

  För att bli silverinvesterare krävs det att du har 100 000 kr på din depå samt att SmartInvest är aktiverat, eller äger 1 000 eller fler SaveLend-aktier. 

  Guldinvesterare
  Serviceavgift: 6 %
  istället för 10  %
  Avgift på andrahandsmarknaden: 2 %
  istället för 5  %
  För att bli guldinvesterare krävs det att du har 500 000 kr på din depå samt att SmartInvest är aktiverat, eller äger 5 000 eller fler SaveLend-aktier. 

  Platinuminvesterare
  Serviceavgift:
  5 % istället för 10  %
  Avgift på andrahandsmarknaden: 0 %
  istället för 5  %
  För att bli platinuminvesterare krävs det att du har 1 000 0000 kr på din depå samt att SmartInvest är aktiverat, eller äger 10 000 eller fler SaveLend-aktier. 

  Notera att vilken bonusnivå du tillhör uppdateras månatligen i samband med att vi får uppdaterad investerar- och aktieägarinformation. Endast direktägda aktier på ISK eller traditionellt aktiekonto räknas. 

 • Det kostar inget att ha ett konto hos SaveLend, däremot tar vi en avgift om 10 % på all intjänad ränta - vi tjänar alltså pengar när du tjänar pengar.
 • Det kostar inget att ha ett konto hos Savelend, däremot tar vi en avgift om 10 % på all intjänad ränta - vi tjänar alltså pengar när du tjänar pengar.

  När det gäller Andrahandsmarknaden tar vi ut en avgift om 5 % vid försäljning.

 • Mot bakgrund av Högsta Förvaltningsdomstolens (HFD) dom 2021-05-10 mål nr 3195-20 betalar du som investerar på SaveLend numera skatt på intjänad ränta efter vår serviceavgift. 

  Denna ändringen är retroaktiv och innebär att du har möjlighet att ompröva tidigare deklarationer. Vi kommer dela med oss av underlag via vårt gränssnitt för att möjliggöra denna omprövningen och mer information kommer vid ett senare tillfälle. 

  Uppdaterad 29/6/2021

Vanliga frågor och svar om insättningar och uttag

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om insättningar och uttag på vår plattform. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 

 • Du kan enkelt och smidigt se instruktionerna för att överföra pengar ditt ditt SaveLend-konto genom att logga in, navigera till Överföringar efterföljt av insättningar.

  Du kan smidigt välja mellan att överföra dina pengar direkt med hjälp av vår partner Trustly, eller genom att göra en vanlig banköverföring. 

 • Du kan snabbt och enkelt begära uttag på oinvesterade pengar genom att logga in i gränssnittet, navigera till "Överföringar" och sedan "Uttag". Följ därefter instruktionerna.

  Om du vill ta ut pengar som är investerade i krediter måste du först frigöra pengar motsvarande beloppet du vill ta ut genom att sälja investeringar på Andrahandsmarknaden, som du hittar under "Mitt innehav". Kom ihåg att försäljning på andrahandsmarknaden medför en avgift.

 • Från det att du genomför en överföring från din bank till din SaveLend-depå tar mellan 1-3 bankdagar för pengarna att komma fram.

  Gör du en överföring via vår partner Trustly tar som regel inte mer än ett par minuter

   

 • SaveLend har inga begränsningar på uttag, varken till antal eller hur många som är fria.
 • Du kan enkelt avsluta ditt månadssparande genom att logga in och navigera till "Överföringar" -> Insättningar, expandera ditt månadsspar och välja "Avsluta månadsspar".
 • Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig.
 • Mot bakgrund av lagen om penningvätt är det SaveLends ansvar att säkerställa att alla pengar som överförs från SaveLend skickas till ett bankkonto med samma ägare som SaveLend-konto. För att möjliggöra detta använder vi Tink för att verifiera att endast konton som du själv äger kan användas för uttag.
 • Nej, mot bakgrund av lagen om penningtvätt måste vi verifiera alla bankkonton. I dagsläget kan vi endast göra detta med hjälp av Tink.

Vanliga frågor och svar om depåer

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om depåer på vår plattform. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 

 • Vad är rätt? Vi har alla olika förutsättningar och mål med vårt sparande; så vad som är "rätt inställt" beror helt på din egna investeringsstrategi. Så länge som du har godkänt alla villkor, fyllt i din kundkännedomsblankett, aktiverat SmartInvest samt gjort en första insättning är du garanterat på väg åt rätt håll!
 • Det är i dagsläget inte möjligt att ta bort en depå.
 • Nej, det är inte möjligt att överlåta en depå till någon annan.

Vanliga frågor och svar om risker och kreditförluster

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om risker och kreditförluster. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 

 • Alla typer av investeringar medför en risk - risken när man investerar i krediter är exempelvis att låntagaren till en kredit man investerat i inte har möjlighet att återbetala sin skuld, vilket i sin tur kan medföra en kreditförlust.

  Notera att varje kredittyp på vår plattform har en tillhörande målränta som visar förväntad avkastning efter kreditförluster och avgifter. Vi jobbar aktivt för att minska varje investerares totala exponering mot krediter som förfaller genom att ständigt vidareutveckla våra SmartInvest-algoritmer så att dina pengar sprids ut i många olika krediter och på så sätt minska respektive investerares del av kreditförlusten.

  Läs mer om vilka risker det finns med att investera på vår risksida: 

  Säkerhet & Risker
 • Använd nedan guide för att deklarera dina kreditförluster:
  1. Klicka här för att se ditt årsbesked för 2020
  2. Kopiera beloppet för kreditförluster
  3. Klistra in det i din skattedeklaration på blankett K4, avsnitt D*

  * Blankett K4, avsnitt D går under rubriken: "Försäljning av värdepapper - Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m."

  På webben eller pappersblankett?
  Nedan följer ett exempel där kreditförlusten är 1 690 kronor och hur den fylls i på webben alternativt på pappersblanketten.

  Exempel: Webben

  Exempel: Pappersblankett

 • Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • Om SaveLend mot all förmodan skulle gå i konkurs finns flertalet säkerhetsåtgärder för dig som investerare, bland annat:

  • SaveLend har tillstånd via Finansinspektionen och med det följer att det är Finansinspektionen som utövar tillsynen att SaveLend följer tillämpliga regelverk och förordningar. Detta sker bland annat genom kontinuerliga rapporteringar.
  • SaveLend har en oberoende intern revisor som säkerställer att bolaget har implementerat rutiner och processer för att säkerställa att vi följer tillämpliga regelverk.
  • SaveLend har ett riskramverk där bolagets risker hanteras och bevakas kontinuerligt. Det innebär att riskerna skulle flaggas i god tid innan för det fall omständigheter som kan leda till en konkurs skulle kunna uppstå och att åtgärder för att förhindra detta omgående kan vidtas.
  • SaveLend har en oberoende Riskfunktion som granskar och följer upp bolagets riskramverk.
  • SaveLend har en auktoriserad revisor som granskar de finansiella rapporterna och uppföljningarna, för att i god tid kunna vidta åtgärder vid behov.
  • Du som investerare äger fordringsrätten i den investerade krediten, inte SaveLend. Det innebär att du har möjlighet att få tillbaka dina investeringar från kreditgivaren direkt.

  Läs mer om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • Om du använder SmartInvest och våra rekommenderade inställningar är risken för att du förlorar alla dina pengar nästintill obefintlig.

  Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker

Vanliga frågor och svar om andrahandsmarknaden

Här har vi samlat vanliga frågor och svar om vår andrahandsmarknad. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 

 • Väl inloggad navigerar du till "Innehav" -> "Krediter". Väl där, filtrera fram de investeringar du vill sälja och märk dessa med hjälp av checkboxen. Därefter trycker du på "Sälj valda investeringar" på skärmen och följer instruktionerna.

  Tänk på att försäljning på andrahandsmarknaden innefattar en avgift om 5 % och att dina investeringar inte säljs direkt; det kan ta en dag eller två för dina investeringar att köpas av andra investerare.

 • Du kan enkelt och smidigt köpa andras investeringar på andrahandsmarknaden genom att bocka för inställningen som heter "Andrahandsmarknaden" för varje kredittyp du är intresserad av i SmartInvest.
 • Det är i dagsläget inte möjligt att sälja några lån som inte löper på normalt, alltså är kvaliteten på investeringar du köper på andrahandsmarknaden jämförbar med nya krediter via SmartInvest.

Övriga frågor och svar

Här har vi samlat övriga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.

 

 • Om du inte har satt in pengar på ditt SaveLend-konto kan du meddela kundtjänst att du vill avsluta ditt konto. Om du har aktiva investeringar måste du antingen sälja dessa eller invänta betalning innan kontot kan avslutas
 • Buyback är en process där en kredit som förfallit (låntagaren ej har möjlighet att betala) säljs till ett inkasso-företag. Du som investerare får då tillbaka hela eller delar av din ursprungliga investering som då kan återinvesteras direkt i nya krediter, istället för att behöva invänta en lång inkasso-proscess.
 • Du kan enkelt och smidigt se vilka originators som omfattas av vidareförsäljningsavtal/buyback i SmartInvest, under varje respektive kredittyp.

Vanliga frågor och svar

Här har vi samlat vanliga frågor och svar. Om du inte hittar svaret du letar efter kan du självklart kontakta vår kundtjänst.
 • Hos SaveLend sker alla investeringar med hjälp av vår automatiserade investeringsmotor SmartInvest. Kontrollera att SmartInvest är aktiverat på din depå genom att logga in och navigera till "Investera" för din valda depå.
 • Om du inte har satt in pengar på ditt SaveLend-konto kan du meddela kundjänst att du vill avsluta ditt konto. Om du har aktiva investeringar måste du antingen sälja dessa eller invänta betalning innnan kontot kan avslutas.
 • På SaveLends plattform finns det många olika kredittyper och långivare/originatorer. Detta innebär att det finns många olika sätt som lånen återbetalas på, exempelvis i form av en klumpsumma vid förfallodatum eller löpande månadsvis.

  I vissa fall kan också en låntagare för en kredit ha betalningssvårigheter, vilket leder till att denne inte kunnat betala en planerad återbetalning. Även i dessa fall ser processen olika ut beroende av kredittyp och långivare/originator, men sammanfattningsvis kan låntagaren få en/flera betalningstillfällen på sig att komma tillbaka till betalplanen, eller så kan lånet exempelvis säljas vidare till inkassoföretag med mera.

 • Du kan snabbt och enkelt begära uttag på oinvesterade pengar genom att logga in i gränssnittet, navigera till "Överföringar" och sedan "Uttag". Följ därefter instruktionerna.

  Om du vill ta ut pengar som är investerade i krediter måste du först frigöra pengar motsvarande beloppet du vill ta ut genom att sälja investeringar på Andrahandsmarknaden, som du hittar under "Mitt innehav". Kom ihåg att försäljning på andrahandsmarknaden medför en avgift.

 • Mot bakgrund av lagen om penningvätt är det SaveLends ansvar att säkerställa att alla pengar som överförs från SaveLend skickas till ett bankkonto med samma ägare som SaveLend-konto. För att möjliggöra detta använder vi Tink för att verifiera att endast konton som du själv äger kan användas för uttag.
 • Nej, mot bakgrund av lagen om penningtvätt måste vi verifiera alla bankkonton. I dagsläget kan vi endast göra detta med hjälp av Tink.
 • För dig som är privatinvesterare dras din skatt automatiskt i samband med att du får ränta för en investering. Skatten rapporteras och överförs till Skatteverket i enlighet med gällande regler och syns på din deklaration precis som vanligt. Avkastningen beskattas som inkomst av kaptal med 30 %
 • Använd nedan guide för att deklarera dina kreditförluster:
  1. Klicka här för att se ditt årsbesked för 2020
  2. Kopiera beloppet för kreditförluster
  3. Klistra in det i din skattedeklaration på blankett K4, avsnitt D*

  * Blankett K4, avsnitt D går under rubriken: "Försäljning av värdepapper - Övriga värdepapper, råvaror, övriga tillgångar (kapitalplaceringar) m.m."

  På webben eller pappersblankett?
  Nedan följer ett exempel där kreditförlusten är 1 690 kronor och hur den fylls i på webben alternativt på pappersblanketten.

  Exempel: Webben

  Exempel: Pappersblankett

 • Vad är rätt? Vi har alla olika förutsättningar och mål med vårt sparande; så vad som är "rätt inställt" beror helt på din egna investeringsstrategi. Så länge som du har godkänt alla villkor, fyllt i din kundkännedomsblankett, aktiverat SmartInvest samt gjort en första insättning är du garanterat på väg åt rätt håll!
 • Savelend har som målsättning att alla investerare ska ha ungefär lika stor andel av sitt kapital investerat i krediter vid varje tillfälle. Viktigt att nämna är dock att Savelends målavkastning om 7 - 9 procent gäller för allt kapital placerat hos oss, inte endast på det som är utlånat.

  Med det sagt, vanliga orsaker till att man kan ligga under genomsnittet är att:

  * Du precis satt in nytt kapital, som därför inte hunnits sättas i arbete ännu
  * Dina SmartInvest-inställningar är för snäva; kontrollera att inte för många långivare/originators är deaktiverade eller att "andelen av mitt kapital per investering" är inställd för lågt.

  Om du fortfarande upplever att du har för låg investeringsgrad är du välkommen att kontakta vår support så hjälper vi dig kolla närmare på det.
 • Alla typer av investeringar medför en risk - risken när man investerar i krediter är exempelvis att låntagaren till en kredit man investerat i inte har möjlighet att återbetala sin skuld, vilket i sin tur kan medföra en kreditförlust.

  Notera att varje kredittyp på vår plattform har en tillhörande målränta som visar förväntad avkastning efter kreditförluster och avgifter. Vi jobbar aktivt för att minska varje investerares totala exponering mot krediter som förfaller genom att ständigt vidareutveckla våra SmartInvest-algoritmer så att dina pengar sprids ut i många olika krediter och på så sätt minska respektive investerares del av kreditförlusten.

  Läs mer om vilka risker det finns med att investera på vår risksida. <- länk till "säkerhet och risker"

 • Kontakta kundtjänst så hjälper vi dig.
 • På SaveLends plattform får du avkastning i form av ränta på de krediter du investerar i. Vi använder oss av SmartInvest för att säkerställa en bra spridning av investeringsmöjligheter mellan våra investerare, men ibland finns det utstickare som exempelvis får högre eller lägre avkastning än plattformens genomsnitt. Tänk också på att Savelends målränta är efter kreditförluster och avgifter, men innan skatt.

  Det är även viktigt att jämföra rätt saker; vanligtvis kommunicerar vi siffran "avkastning på investerat kapital" som exempelvis inte tar inte i åtanke oinvesterat kapital eftersom investeringsgraden är beroende av varje investerares individuella Smartinvest-inställningar.

 • Väl inloggad navigerar du till "Innehav" -> "Krediter". Väl där, filtrera fram de investeringar du vill sälja och märk dessa med hjälp av checkboxen. Därefter trycker du på "Sälj valda investeringar" på skärmen och följer instruktionerna.

  Tänk på att försäljning på andrahandsmarknaden innefattar en avgift om 5 % och att dina investeringar inte säljs direkt; det kan ta en dag eller två för dina investeringar att köpas av andra investerare.

 • Du kan enkelt och smidigt köpa andras investeringar på andrahandsmarknaden genom att bocka för inställningen som heter "Andrahandsmarknaden" för varje kredittyp du är intresserad av i SmartInvest.
 • Det är i dagsläget inte möjligt att sälja några lån som inte löper på normalt, alltså är kvaliteten på investeringar du köper på andrahandsmarknaden jämförbar med nya krediter via SmartInvest.
 • På SaveLends plattform får du avkastning i form av ränta på de krediter du investerar i. Vi använder oss av SmartInvest för att säkerställa en bra spridning av investeringsmöjligheter mellan våra investerare, men ibland finns det utstickare som exempelvis får högre eller lägre avkastning än plattformens genomsnitt.
 • Om SaveLend mot all förmodan skulle gå i konkurs finns flertalet säkerhetsåtgärder för dig som investerare, bland annat:

  • SaveLend har tillstånd via Finansinspektionen och med det följer att det är Finansinspektionen som utövar tillsynen att SaveLend följer tillämpliga regelverk och förordningar. Detta sker bland annat genom kontinuerliga rapporteringar.
  • SaveLend har en oberoende intern revisor som säkerställer att bolaget har implementerat rutiner och processer för att säkerställa att vi följer tillämpliga regelverk.
  • SaveLend har ett riskramverk där bolagets risker hanteras och bevakas kontinuerligt. Det innebär att riskerna skulle flaggas i god tid innan för det fall omständigheter som kan leda till en konkurs skulle kunna uppstå och att åtgärder för att förhindra detta omgående kan vidtas.
  • SaveLend har en oberoende Riskfunktion som granskar och följer upp bolagets riskramverk.
  • SaveLend har en auktoriserad revisor som granskar de finansiella rapporterna och uppföljningarna, för att i god tid kunna vidta åtgärder vid behov.
  • Du som investerare äger fordringsrätten i den investerade krediten, inte SaveLend. Det innebär att du har möjlighet att få tillbaka dina investeringar från originatorn direkt.

  Läs mer om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • För kapital som ej är investerat och som ligger på SaveLends klientmedelskonto gäller insättningsgaranti. För kapital som är utlånat och investerat i krediter är insättningsgaranti ej applicerbart.
 • Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • Om du använder SmartInvest och våra rekommenderade inställningar är risken för att du förlorar alla dina pengar nästintill obefintlig.

  Läs om olika säkerheter och risker knutna till investeringar generellt och SaveLend överlag på vår sida, "Säkerhet och risker".

  Säkerhet och risker
 • Du kan enkelt avsluta ditt månadssparande genom att logga in och navigera till "Överföringar" -> Insättningar, expandera ditt månadsspar och välja "Avsluta månadsspar".
 • Hos SaveLend sker alla investeringar med hjälp av vår automatiserade investeringsmotor SmartInvest. Kontrollera att SmartInvest är aktiverat på din depå.

  Det kan också vara så att du har en högre investeringsgrad jämfört med genomsnittet, varför andra investerare med lägre investeringsgrad kommer prioriteras tills att investeringsgraden jämnat ut sig.
 • SaveLend har inga begränsningar på uttag, varken till antal eller hur många som är fria.
 • Det kostar inget att ha ett konto hos Savelend, däremot tar vi en avgift om 10 % på all intjänad ränta - vi tjänar alltså pengar när du tjänar pengar.
 • Det kostar inget att ha ett konto hos Savelend, däremot tar vi en avgift om 10 % på all intjänad ränta - vi tjänar alltså pengar när du tjänar pengar.

  När det gäller Andrahandsmarknaden tar vi ut en avgift om 5 % vid försäljning.

 • Nej, det är inte möjligt att överlåta en depå till någon annan.
 • Från det att du genomför en överföring från din bank till din SaveLend-depå tar mellan 1-3 bankdagar för pengarna att komma fram.
 • Investeringar sker i kombination med att våra långivare ger ut lån. Detta innebär att du inte får investeringar direkt och det kan ta ett par dagar innan allt ditt kapital är investerat i krediter.

  Det är också viktigt att säkerställa att du har SmartInvest aktiverat samt att dess inställningar inte är för snäva.

 • Investeringar hos SaveLend kan inte investeras via ett ISK-konto. Intjänad ränta beskattas som inkomst av kapital med 30 %.
 • Utifrån Skatteverkets beslut är serviceavgiften ej avdragsgill och skall beskattas. Vi följer utvecklingen och hoppas att Skatteveket kommer fram till en annan slutsats i framtiden.
 • När en investering inte betalas kan det bero på ett antal olika scenarion. I vissa fall finns en buyback-klausul och investeringen återköps, i andra fall övergår investeringen till kravhantering.

  Processen för hur kravhanteringen går till kan tyvärr vara långdragen och genomgå många instanser; det är därför väldigt svårt att besvara hur lång tid det kommer att ta.

 • Processen för hur kravhateringen går till kan tyvärr vara långdragen och genomgå många instanser; det är därför väldigt svårt att besvara hur lång tid det kommer att ta.
 • Bra sätt att höja din investeringsratio på är att:
  • Säkerställa att alla orginators är aktiverade i Smartinvest
  • Öka "Andelen av mitt kapital per investering" för varje originator i SmartInvest
  • Aktivera "Andrahandsmarknaden" för varje originator i SmartInvest
 • Du kan enkelt och smidigt välja hur du vill att ditt kapital ska investeras genom att konfigurera dina SmartInvest-inställningar. Välj då att endast aktivera den kredittyp eller originator som möter din investeringsstrategi.

  Tänk dock på att detta kan påverka din totala investeringsgrad och därmed din totalavkastning.

 • Olika kredittyper har olika löptider. Under SmartInvest kommer du kunna se vilka löptider som de olika kredittyperna tillhandahåller.
 • Om du inte vill invänta investeringens löptid för att få tillbaka kapitalet som är uppbundet i krediten kan du sälja denne på Andrahandsmarknaden.

  Du hittar andrahandsmarknaden under "Mitt innehav". Kom ihåg att försäljning på andrahandsmarknaden medför en avgift.

 • På SaveLends plattform finns det många olika kredittyper och långivare/originatorer. Detta innebär också att det finns många olika sätt som krediterna återbetalas på, men vanligt förekommande är att återbetalningen på en kredit antingen sker i form av en klumpsumma vid förfallodatum eller löpande månadsvis.
 • Vi rekommenderar att man i genomsnitt sprider ut sitt kapital i minst 100-200 olika krediter. Eftersom SmartInvest, vår automatiserade investeringsmotor, har 10 kronor som minsta insättning per investering är vår rekommendation således att man inledningsvis sätter in minst 2 000 kr.
 • Denna slidern kontrollerar hur mycket av ditt totala kapital som du maximalt vill att SmartInvest placerar i en enskild investering.

  Om du har 5 000 kr på din Savelend-depå och du väljer 1 % kommer du då som maximalt investera 50 kr i en enskild investering för den valda originatorn. Notera att det alltså inte är en garanti för att så alltid kommer vara fallet, utan endast en maxgräns.

 • Ja, skicka in din KYC för företag här: https://kyc.savelend.se/

 • Det är i dagsläget inte möjligt att ta bort en depå.
 • Buyback är en process där en kredit som förfallit (låntagaren ej har möjlighet att betala) säljs till ett inkasso-företag. Du som investerare får då tillbaka hela eller delar av din ursprungliga investering som då kan återinvesteras direkt i nya krediter, istället för att behöva invänta en lång inkasso-proscess.
 • Du kan enkelt och smidigt se vilka originators som omfattas av vidareförsäljningsavtal/buyback i SmartInvest, under varje respektive kredittyp.
 • Huruvida du exponeras mot samma låntagare i flera olika krediter varierar beroende av kredittyp och/eller originator. Exempelvis för konsumentkrediter via originatorn SBL Finans är standard att du endast är delägare i en investering per låntagare, men för fakturaköp från samma originator kan samma företag använda tjänsten flera gånger. På det stora hela beror det på den underliggande säkerheten för krediten ifråga och varierar således från fall till fall.